About

Ik ben Joris Pyl.
Zytholoog, bierliefhebber, brouwer en drankenhandelaar.

 

 

Hoe het begon?

Reeds van kindsbeen af werd ik omringd door bieren en wijnen. Het familiebedrijf (grootouders, ouders, nonkel, tante) was een drankenhandel en ik groeide dus letterlijk op tussen de drank.

In 2006 begon ik mee te werken in de drankenhandel en begon zachtjes mijn interesse in het speciaalbier te groeien. Op café met de vrienden stapte ik altijd buiten de lijntjes van het jeugdige uitgaan. Geen pils voor mij maar spéciale belge, of tripel, of stout, … Het toen nog iets meer weg van drinken dan degusteren maar ook dat veranderde.

Een nieuwe vriendin leerde me genieten en proeven. Zo zeer zelfs dat ik steeds verder ging in het opzoeken van speciaalbieren. Kort daarop kwam er een plaatsje vrij in de opleiding Zytholoog van Syntra Gent waar ik me snel op inschreef.

Dit was de start van iets groters. Deze opleiding ging mijn hele leven beheersen. Twee schooljaren lang ging het elke maandagavond over bier. Eerst een streepje geschiedenis, dan over het productieproces, gevolgd door de ingrediënten en in het tweede jaar een focus op bier en gerecht. In die tijd heb ik véél bieren leren kennen, beter leren appreciëren en wat daar rond hoorde.

Vooruitgang

Het begon dan wat te kriebelen en zelfs de vrije tijd moest er grotendeels aan geloven en werd in het teken van het bier gesteld. Bierfestivals, opendeurdagen bij brouwerijen, bierdiners, … Ik bezocht ze met zeer veel plezier.

Ook het brouwen begon mij geweldig te interesseren en hierin vond ik een nieuwe praktische uitwerking van de nieuwe gevonden passie. Na een bezoekje bij een winkel voor thuisbrouw artikels begon ik te experimenteren in de keuken. Hier kwamen verschillende leuke recepten uit en het idee om groter te gaan begon te groeien.

Hoewel ik reeds al verschillende stukken materiaal los kon aankopen was een eigen brouwerij nog iets te hoog gegrepen. Mijn recept afgeven was iets wat ik niet wou… Ik wou immers kunnen zeggen dat het mijn eigen bier was. Gelukkig kwam ik via de opleiding Zytholoog in contact met Dimitri & Marc van Brouwerij ‘t Kroontje. Daar kon ik zelf mee brouwen!

Zo kwam mijn eerste bier op de markt.
Hoewel ik nu zelf brouw kan ik nog steeds kritisch kijken en proeven van andere bieren en zet ik mijn avonturen door de bierwereld gestaag verder.

Dit blog zal daar een venster op proberen zijn.