Geproefd: Chimay Blauw

In het teken van de net begonnen winter proefde ik een typisch winterbiertje, CHIMAY BLAUW

Informatie

Chimay Blauw (abdij Notre-Dame de Scourmont) werd origineel als een trappisten kerstbier gebrouwen door de paters. Het gebruik van geroosterde mout en een alcoholpercentage van 9% dragen toe aan de volle en verwarmende smaken/sensatie die dit bier teweegbrengt. Er zijn 2 manieren om van dit bier te genieten, jong of gerijpt. Dit keer proefde ik de jonge versie.

Uitzicht

Zacht bruin met een beige schuimkraag. Mix van grof schuim dat relatief kort blijft en een fijner blijvend laagje. Zachte pareling.

Aroma & smaakanalyse

In de neus komt de voor een trappist typische banaan ons tegemoet. Vervoegd door een koffie geur, afkomstig van de gebruikte gebrande mouten.

In de smaak komt de banaan ook licht door maar overheerst er eerder een zachte, filmende mocca smaak. Een lichte hint van caramel en misschien wat drop ronden de smaak af. Na het slikken komt er iets meer koffie aan te pas en zelfs een zachte indruk van vanille.

Conclusie

Een zeer lekker bier dat licht verwarmend werkt, ideaal voor deze koudere dagen. Qua foodpairing moet u denken aan zoete desserts (flensjes met rode vruchten) of donkere chocolade.

Leave a Reply