10de Brugs Bierfestival

Het eerste weekend van februari staat voor mij en menig bierliefhebber gelijk aan een bezoekje aan Brugge. Jaarlijks organiseren de Brugse Autonome Bierproevers dan hun Brugs Bierfestival. Dit jaar ging het reeds voor de 10de keer door en dit keer in het midden van de stad. Zowel in de historische stadshallen van het Belfort als in een tent op de Markt zelf konden we ontdekken wat de brouwers voor ons in petto hadden.

En dat was zeker niet mis! Zondagmiddag, rond 12u, kwamen we aan om onze proeftocht te beginnen. Na het aanschaffen van de glazen en jetons bekeken we rustig de layout van de standen. Wat opvalt was dat er bij de verhuis van de hallen naar de Markt en het Belfort dus gekozen werd voor 2 locaties. Niet dat ze ver uiteen lagen, maar het was even wennen. Aangezien de glazen gekocht dienden te worden in het Belfort bekeken we deze standen als eerste. Het moet gezegd, prachtige locatie voor een bierfestival! Maar wat met de opkomst? Hier gaan de bezoekers toch niet comfortabel kunnen staan? Nu was het nog niet druk op het moment dat wij daar waren, maar ik kan me voorstellen dat bij een opkomst gelijkend op vorige edities, dat er wel wat plaatstekort kan zijn. Dat laat ons de pret niet bederven, op ontdekking!

Eerste stop? Viven. De avond ervoor nog samen aan tafel gezeten met Tony & brouwster Krystle en enkele gezellige babbels gehad. Tony en Krystle zijn dubbele collega’s, zowel bierhandelaars uit Sijsele als brouwers. Na even nagekaart te hebben over de avond voordien stelt Tony ons de Viven Experimentum voor. Het eerste officiële brouwsel uit hun eigen brouwinstallatie. Een blond bier van 6,5%. Een zacht bittere, lichtjes hazy blondje. De smaak zit goed en persoonlijk ervaar ik het als lekker. Het is echter geen uitspringer of extreem bier. Hopelijk is dit het eerste in een hele reeks van fijne bieren en zal Krystle wat meer extremen opzoeken en toch gebalanceerd blijven. Ik kijk er al naar uit!

Dat is natuurlijk ook een deel van het festival als drankenhandelaar/brouwer/blogger: Goeiedag zeggen. Dat was onze volgende stap en na enkele korte bezoekjes en babbels landden we in de tent op de Markt bij The Musketeers. Michael stond zoals gewoonlijk achter de tapkraan. Na al die babbels hadden we toch een dorstje gekregen en kozen we voor een Antigoon en een Jack’s Precious IPA. Beide bieren konden mij wel bekoren. De Antigoon is een blond bier van 7% en een mooie schuimkraag. De kruidigheid van dit bier in combinatie met zijn zachte bitterheid en volmondige afdronk maken er voor mij een interessant lente bier van. Waarschijnlijk zeer te smaken bij de eerste zonnestraaltjes op de eerste terrassen (gaan we zeker nog eens proberen). JPIPA is andere koek. Zeer uitgesproken hop (bloemetjes, citrus, hoppig) en toch een aanwezige moutindruk. In de afdronk blijft vooral de bitter hangen en dat zet aan tot meer. Met z’n 5,9% is dat niet zo’n probleem.

Aan de overkant (vrij schuin maar toch) stond De Poes. Het was me tot nu nog niet gelukt om dit bier te proeven en vond dat, nu net na hun opening van hun eigen brouwerij, het nu toch wel het moment was om dit bier even te degusteren. Blij dat ik het deed. Een wazig blondje van 8% met een zachte bitterheid en zeer aanwezige doch zachte kruidigheid.

Opnieuw richting Belfort, nu word mijn aandacht getrokken door Brouwers Verzet. Deze jonge mannen hebben steeds zeer kwalitatieve en smaakvolle bieren en je mag me hier wel fan van noemen. We kiezen 2 bieren, liefst iets dat ik nog niet van hen proefde… Oud Bruin Raspberry Harvest 2016 (met 150gr fruit/liter) en de Golden Tricky. Beide bieren vallen me zeer in de smaak en ik ben zelfs zeer blij met hoe hun Oud Bruin Raspberry is geworden. De zurigheid was voor mij wat aan de stevige kant voor die dag, maar dat weerhield me er niet van deze toch volledig te nuttigen. Met 6% een vlot doordrinkbaar bier dat zeker niet zal misstaan bij zachte vleesgerechten of diertjes uit de zee. Hun IPA Golden Tricky kon me zeer bekoren, met 7,5% iets steviger maar nog steeds doordrinkbaar. De gekozen hop maakte een aroma en smaak van tropisch fruit (waaronder pompelmoes) en zachte perziken. Wederom een knap bier waarvan ik zeer genoten heb.

Hedonis was er eigenlijk eentje van op mijn mentale lijstje, nog nooit een bier van geproefd, dus ik was zeker nieuwsgierig naar wat ze bijhadden. We kozen hier voor de Suzanne en de Suzanne met rabarber en Brettanomyces (de Wild Thing). Het basisbier kon me zeer bekoren. Een goed uitgegiste Saison met toch een licht zuurtje. Het stond reeds op hun uithangbord en in het boekje, gebruik gemaakt van speltmout. Met vineuze indrukken en slechts 5% is dit zeker een biertje dat ik op enkele toekomstige BBQ’s in huis zal halen. De Wild Thing is hier een variant op. Door vergisting met een Brett gist en rabarber, eiken– en kersenhout is de smaak vanzelfsprekend zeer anders, maar naast elkaar geproefd kan je nog wel indrukken ontwarren van het moederbier. Blij dat ik deze stop gemaakt heb, deze brouwers ga ik zeker nog in het oog houden!

Even kijken wat er nog mijn interesse prikkelde… Gewoon aan de overkant natuurlijk! Totem Craft Beer! Hoewel ik deze brouwers nog niet zo goed ken weet ik wel dat ze graag experimenteren en daar hou ik wel van. Elke brouwerij heeft zijn eigenheid en dat charmeert, is zelfs nodig om je te onderscheiden. Maar af en toe mag er wel eens een zijn die zich enkel toelegt op het ontwikkelen van nieuwe en gewaagde producten. Tijd om te proeven! Eerst ga ik voor de EK Chuah Christmass Tree Double IPA. Een bier met kerstbomen die gebruikt werden in het filterbed. Ik heb dit online al enkele keren gezien eind vorig jaar en was zeer benieuwd naar de uitkomst van dit experiment. Het moet gezegd, TOP! Een smaakvolle ronde double IPA. De naalden van de gekozen spar soort en de Simcoe hop gaven dit bier een leuk fruitig/aards/piney aroma en smaak. Wel stevig met z’n 9% maar toch doordrinkbaar (een beetje gevaarlijk of is het wel 9%?). Daarna kwam de Itzamna Oatmeal IPA. Zeer mijn goesting! Zeker de gebruikte hoppen (Centennial en Mosaic). De oatmeal maakte het bier iets voller maar het ging nog steeds vlot over de lippen. 5,5% Is al wat veiliger nu. Persoonlijk niets dan lof maar het neutrale proeven begint er merkbaar een beetje uit te gaan. We proberen het nog eens, Cabrakan barley stout wine van 11%. Ook van dit bier zeer tevreden! Hoewel dat de hop er toch iets meer doorkwam dan andere voorbeelden van barley wine was dit voor mij als hopliefhebber zeker geen probleem. Volmondig, iets zwaarder om te drinken en zachte koffie/chocolade en caramel indrukken.

Afsluiten deden we bij White Pony. Hier koos ik voor de Voodoo als afsluiter. Een 6,2% stout met een Hawaï toets, namelijk gebrouwen met geroosterde kokosnoot. Hoewel zeer vol van body met zeer aanwezige chocoladetoets moet ik zeggen dat de kokosnoot er voor mij te weinig uit kwam. Toch een zeer leuk bier van een leuke brouwer. Ik hoop volgend jaar nog eens langs hun stand te komen om iets meer van het assortiment te proeven.

Dan was het tijd om huiswaards te vertrekken. Nog een goede Angus hamburger en een pulled pork wrap als 4-uurtje. Het was weer een zeer fijne editie dit jaar en ik kijk al uit naar volgend jaar. Misschien 1 aandachtspunt voor de organisatie? Hoewel het TOP locaties waren denk ik toch dat het comfort van de bierproever beter kan.

Op naar het volgende event!

Leave a Reply