Belgische Biercultuur uitgeroepen tot Werelderfgoed

30 November 2016, de dag dat het nieuws officieel naar buiten kwam. Unesco heeft de Belgische biercultuur opgenomen als immaterieel cultureel erfgoed.

Met deze erkenning kunnen brouwers, HoReCa-uitbaters en bierliefhebbers terecht met geheven hoofd trots zijn. Het is een beloning van de inzet die zij reeds vele jaren geven aan onze nationale drank, het bier, en de cultuur daarrond. Hier mogen we als Belg best wel trots op zijn.

 epa/Julien Warand

Biercultuur

De biercultuur in België word vooral gekenmerkt door onze grote variatie aan HoReCa alwaar bij het gerstenat het dagelijkse leven wordt verteerd. Een typische bruine kroeg met een smakelijke Geuze of verfrissende Saison, een welverdiende Pils of liever een Spéciale Belge. Voor iedereen zijn favoriete bier.

Maar ook de promotie van de biercultuur zoals bierfestivals en proeverijen zijn hier deel van. Waar grote brouwerijen en kleine bierfirma’s naast elkaar staan en hun creaties voorstellen aan ieder die het zich interesseert. Tegenwoordig zijn deze festivals niet meer weg te denken en zijn we vaak bezoeker van deze hoogmissen van het bier. Af en toe worden er ook bierdiners gegeven (Amuse Geuze, Great Belgian Beer Diner, …) welke een blik geven in een wereld van de mogelijkheden van foodpairing.

Variatie

Wat zeker ook toedroeg aan de mogelijkheid tot erkenning is de grote variatie. Elke middelgrote streek in België heeft zijn eigen bierstijl. Denk maar aan de Saison, de Geuze, Witbier, Gruutbieren, …

Van de ongeveer 140 verschillende stijlen kan je ze zo goed als allemaal vinden, gebrouwen door een Belgische brouwerij. Alles volgens de correcte manier. Bij de een is dit traditioneel, bij de ander modern, maar steeds met passie en liefde voor de ingrediënten en het product.

België is het enige land waar alle 4 de gistingswijzen aanwezig zijn. Hoge gisting, lage gisting, spontane gisting en gemengde gisting.

Het is deze schat aan diversiteit, samen met de heerlijke cultuur van vriendschap en smaak die van ons land zo’n bierparadijs maken en ons (in mijn ogen terecht) het Unesco label hebben opgeleverd.

Brouwers, HoReCa uitbaters, bierstekers, bierproevers/-genieters … BEDANKT!

Leave a Reply