Bierige Feesten

Kerstmis en nieuwjaar. Traditioneel de tijd van het jaar waarop we met familie en vrienden stilstaan bij de vriendschap en de liefde welke we door het jaar als vanzelfsprekend beschouwen.

Deze tijd van het jaar, hoewel hectisch, is een moment om stil te staan bij wat we voor elkaar kunnen betekenen en zo toch al een klein stukje vrede in onze eigen huiskamer binnen brengen. En hoe kunnen we het als rasechte Belgen beter doen dan heel de familie uit te nodigen aan een feestmaal? Ikzelf zet deze dagen graag Belgisch bier bij ons diner in plaats van Franse wijn.

Aperitief & Voorgerecht

Als aperitief en bij het voorgerecht serveer ik graag steeds een geuze. Dit biertype is aan de zuurdere kant met een aangename pareling. Zo in het glas niet direct te onderscheiden van een schuimwijn, en vervult eigenlijk dezelfde functie. Wat nodig is bij een aperitief en voorgerecht, is het klaarmaken van de smaakpapillen en het aanwakkeren van het hongergevoel. Ga liefst richting de artisanale producten voor een zuiverdere geuze. Enkele grotere merken hebben “zoetere” geuzen en dat is niet direct bevorderlijk voor het opschonen van de smaakpapillen.

 

Hoofdgerecht

Bij het hoofdgerecht is er natuurlijk een verschil tussen vis en vlees en diens bereidingswijze. Hierbij komt nog de keuze: “gaan we harmoniëren of eerder afstekende smaken gebruiken?”

Voor vis (eventueel met boter-/roomsaus) neig ik meer naar de richting van een witbier en dan vooral de stijl “Hefeweizen”. De kruidigheid kan hier de vis goed bijstaan en het lichte zuurtje verkregen van de tarwe zal het vettige van de saus de baas.

Vlees is een ander paar mouwen. Hier staat veel in het teken van wat voor bier gebruikt is in de bereiding, welke saus er geserveerd wordt en welke garnituur/bijgerechten er aanwezig zijn. Een goede vuistregel is meegaan met het vlees. Zachte vlezen met lichte bakwijzen kunnen een Saison of Spéciale Belge goed verdragen. Steviger vlees met een hoge graad van caramelisatie hebben meer genot van een stevige Tripel of een Stout. Durf zeker af te wisselen! Ikzelf zet liever 3 biertjes van 10cl op tafel dan 1 keer een 33cl.

 

Dessert

Een van mijn meest favoriete desserts is de typische kaasplank. Ga hiervoor gerust voor zware kazen, zeer afsmakend & blauw geaderd. Voorzie ook de bijpassende nootjes (hazelnoten en walnoten scoren goed). Hou de honing in de buurt en zorg voor toast van rozijnenbrood. Combineer deze samen met een Barley Wine type bier en je zal zien, een heerlijke afsluiter van de maaltijd.

 

Nadien

Geniet op tempo van je eigen smaak. Zorg dat je weet wat iedereen ongeveer graag drinkt en haal een flesje of twee van een iconisch voorbeeld van dit biertype in huis. Hiermee kan je nog enkele uren rustig napraten en de avond rustig tot een einde laten komen.

 

Smakelijk en laat ze smaken!

Leave a Reply