Geproefd: Duvel Tripel Hop 2019 – Cashmere

Nadat BierWereld stilviel wou ik zeker terug beginnen, maar hoe? Het tijdstip leek nooit juist en “life gets in the way” soms.

Had ik net de trekker overgehaald en alles in gereedheid gebracht om hier nieuw leven in te blazen, komt Duvel-Moortgat enkele weken voor de herlancering uit met een nieuwe smaak Duvel Tripel Hop.
Dan maar al een klein voorproefje!

ook beschikbaar op youtube & castbox/soundcloud

Stukje geschiedenis

Duvel Tripel Hop (DTH) kwam voor het eerst op de markt in 2007 als special edition en was toen enkel verkrijgbaar in 75cl flessen. Het basisrecept was een Duvel en op het einde werd er een dry-hopping fase toegevoegd aan het bier. Als eerste deden ze dit met de Amarillo hop. Dit experiment sloeg zeer hard aan bij Duvel liefhebbers en de vraag naar “nog” kwam snel.

Zoals het wel vaker gaat als we het over bier hebben, ontstaan de beste ideeën tussen pot en pint. Zo ook de weddenschap tussen de Lambikstoempers & toenmalig marketing manager Johan Van Dijck (nu Antwerpse Brouw Compagnie). Als de Lambikstoempers er voor konden zorgen dat ze op 5 maanden tijd, 10.000 leden konden halen op de facebook pagina “Wij willen Duvel Tripel Hop terug!”, dan zou Duvel Moorgat de DTH opnieuw uitbrengen.
Dit werd traditiegetrouw neergeschreven op een bierviltje, het meest bindende document tussen bierliefhebber en brouwer.

Het lukte de Lambikstoempers om binnen de aangegeven tijd aan het aantal leden te komen en zo werd in 2010 de DTH opnieuw gebrouwen met Amarillo.

Jaarlijkse verandering

Door het grote succes van de weddenschap en de 2de editie, besloot Duvel Moortgat om hier verder op in te zetten. Vanaf 2012 zou er elk jaar een nieuwe DTH uitkomen, in 33cl formaat zodat de consument hier ook van kon genieten in zijn lokale HoReCa.

Jaarlijks veranderden ze telkens de hop die ze gebruikten tijdens de dry-hopping. Met voor en tegenstanders van sommige jaargangen tot gevolg.

2012: CITRA
2013: SORACHI ACE
2014: MOSAIC
2015: EQUINOX
2016: HBC-291

Hoewel het nog steeds een succes was en DTH een vaste waarde werd in menig café, ging de verkoop gestaag achteruit. Vanwege mijn activiteiten in de drankenhandel, zag ik elk jaar dat het toch ietsje minder ging.

Hierop besloot D-M om het publiek te laten kiezen voor hun favoriete DTH. Ze herbrouwden alle 6 varianten en staken deze in een doosje met proefboekje en de mogelijkheid om te stemmen de DTH van hun voorkeur.

Hieruit is de Citra-hop gekozen. Niet mijn persoonlijke keuze, ik zou gaan voor de Sorachi Ace, maar smaken en kleuren ….

Deze kwam dan ook vast in het gamma.

Kriebels

Toch zal het ergens nog gekriebeld hebben bij de brouwmeesters of bij de marketing afdeling want plots, vorige week, kregen we een brief in de bus en een bestelling in onze magazijnen: DTH-Cashmere!

Juist, gelimiteerd werd toch nog een nieuwe smaakervaring gebrouwen, dit maal met een nieuwe hop uit Amerikaanse stal. Een kruising tussen Cascade en Northern Brewer, Dual Purpose hop die zowel voor zijn bitterheid als voor zijn smaak kan gebruikt worden.

Geproefd

De kleur en schuimkraag zijn zoals we van een Duvel en DTH gewend zijn, zeer fijn en romig voor de schuimkraag, helder blond en fijn parelend voor het uitzicht.

De geur komt zeer mooi naar boven, en verblijd me met citrus & limoen. Verdere snuifjes halen ook perzik en een beetje meloen op. De Kokosnoot waarvan sprake is in de beschrijving op het flesje kan ik niet terugvinden. Misschien ben ik hier niet zo gevoelig aan.

In de smaak komen we deze geuren ook tegen, verzameld in een evenwichtige bitterheid. De parelling zorgt voor een rond mondgevoel en houd de afdronk droog en redelijk lang dankzij de bitterheid.

Met 9.5% is deze sterke blonde zeker een degustatiebier, maar het hoppige karakter en de doordrinkbaarheid doen aan een IPA of zelfs session-IPA denken, al zij het een “brave”.

Persoonlijke smaakscore: 3,5/5

Leave a Reply