Mening: Uitbreiden legalisatie van hobbybrouwen

Opgepast: hier volgt een mening

Gisteren lanceerde de Belgian Homebrewers Association een petitie voor een uitgebreide legalisatie van het hobbybrouwen.

“Jullie weten ongetwijfeld al dat het Belgisch bier, onze nationale trots en integraal onderdeel van onze cultuur, erkend is als immaterieel erfgoed door UNESCO. Wat jullie waarschijnlijk niet weten is dat, ondanks deze eervolle status, de productie van bier door amateurs of hobbybrouwers streng gereglementeerd is, om niet te zeggen onderdrukt. Het is de hobbybrouwer bijvoorbeeld verboden om proeverijen te organiseren, zelfs gratis en onder het voorwendsel dat de proevers enkel op uitnodiging welkom zijn, of om deel te nemen aan amateur brouwwedstrijden. Het is dus verboden aan de gemeenschap van hobbybrouwers om samen te komen voor proeverijen of deel te nemen aan wedstrijden met hun bieren ook al is er geen verkoop van hun bier. Naast de vraag die we ons stellen wat de reden achter een zodanig strenge reglementering kan zijn stellen we ook vast dat zulks een repressieve aanpak bijna alleen in deze sector gebeurt. Onze vereniging heeft als doel om het amateur brouwen te promoten maar we voelen ons beperkt in onze opzet met deze strenge maatregelen. Wij willen graag de aandacht van onze beleidsmakers trekken, hun attent maken op de noodzaak van een aanpassing van deze wet. Daarom vragen wij jullie om jullie steun te betuigen door deze petitie te ondersteunen.”

Twee zijden

Enerzijds begrijp ik deze wet. Deze is deels bedoeld voor het voorkomen van een zwart circuit en het beschermen van de geregistreerde brouwerijen. Mocht iedereen zijn eigen bier zomaar overal gratis kunnen weggeven ben ik er van overtuigd dat HoReCa de mout zullen aankopen en enkele hobbybrouwers de bieren zullen laten brouwen. In hoeverre dat dit een vaart zal lopen is moeilijk in te schatten, maar je zal het dan hier en daar wel zien verschijnen. Het is ook zeer oneerlijk dat iemand die zich niets moet aantrekken van FAVV, Accijns, … zomaar gratis kan aanbieden wat een geregistreerd bedrijf zich na veel investeringen te koop aanbied. Neen, er moeten regels zijn.

Anderzijds, zijn de regels niet té streng? Het regelmatiger uitnodigen van gasten en het houden van besloten proeverijen is voor de hobby bijna een must. Er zijn hobbybrouwers die enkel voor zichzelf brouwen, maar ook die hun vriendenkring willen laten kennismaken met de door hen gecreëerde producten. En eigenlijk… is het veel anders dan het maken van confituur, brood, cake, … wijn …? Ja, inderdaad. Wijnmakers zijn minder gebonden en mogen bijvoorbeeld bij een opendeurdag (gilde) hun zelfgemaakte wijn schenken.
Maar wat me in deze vooral stoort: Wedstrijden. In principe is het verboden om deel te nemen aan wedstrijden met thuis gebrouwen bier. Voor menig hobbybrouwer is dit nu hetgene wat de hobby leuker kan maken. In Nederland hebben ze zelfs een nationale bierkeuring waar je door een heus proefpanel beoordeeld word op stijl, smaak en brouwfouten. Hoewel er de Brouwland Biercompetitie is (mazen v/h net?) ontbreekt het in België aan een correct opgezette organisatie van degelijke grote.

Mijn mening? Misschien toch tijd dat er kritisch word gekeken naar dit stukje wetgeving, of er niet ergens meer flexibiliteit kan worden ingebouwd. Een hobby is toch nog steeds iets dat je graag doet en, indien mogelijk, liefst in clubverband met gelijkgezinden. Beste Johan Van Overtveldt, misschien toch even de nodige aandacht?

PETITIE

Brouw je nog niet zelf en is je interesse gewekt hier mee te beginnen? Bij Brouwland vind je alle materiaal om je eigen bier te maken.
General NL

Leave a Reply