Overname Bosteels kans voor kleinere brouwers?

De sinds 1791 opgerichte Brouwerij Bosteels aanvaarde deze week het bod van AB-Inbev voor een overname.

Na 7 generaties en meer dan 200 jaar brouwactiviteit voor onder ander de bieren Kwak, Karmeliet en DeuS komt er een einde aan het familiale karakter van deze brouwerij. Vanuit alle hoeken van Europa hebben bierkenners/liefhebbers er hun eigen mening over. “Het einde van een topbier”, “Jammer, maar ik heb een Inbev-vrij huis”, … Maar ook voorzichtig positief “Een overname door AB-Inbev betekent niet per definitie inmenging in het brouwproces en/of de kwaliteit van het bier”.

Hoewel de toekomst zal uitwijzen in welke richting de kwaliteit/populariteit van Karmeliet/Kwak/DeuS in België zal evolueren, wil ik mijn bescheiden mening wel even aankaarten/toelichten.

 

USA / Europa / Azië

Weinig tot geen verandering in negatieve zin. Een kwalitatief (op moment van schrijven) bier uit “BELGIË” heeft in deze markten direct enkele strepen voor.
Hier maakt het over het algemeen niet uit of het een grote brouwerij is of een kleine(re). Hoewel craft overal in de markt ligt is er ook nog iets zeer belangrijk: de gemiddelde mens.
De gemiddelde mens in deze regio’s hoeft niet persé een craft bier, maar wel een bier dat hij/zij graag drinkt en dat vlot verkrijgbaar is. Door het grote internationaal netwerk van AB-Inbev kunnen ze er voor zorgen dat het overal vlot verkrijgbaar is, en dus verkoopbaar.
Dit geldt ook voor België. Veel zal er dus niet direct veranderen en al zeker niet in negatieve zin

 

Hoewel…

Voor bierliefhebbers/beergeeks is de maat stilletjes aan vol. Craft Brewers/kleine brouwerijen die worden opgekocht om zo de grote bierfabrieken het uitzicht te geven van een bezorgde partij. Maar steeds meer mensen zijn hier niet meer van gediend en laten bij gevolg hun bier staan eens het het zoveelste merk word van een gezichtsloze fabriek.

 

Kans

En hier ligt een kans…
De kans voor alle ambachtelijk en kleine brouwers. Niet om zich over te laten kopen, maar om verder te blijven doen op hun vernieuwende weg en de mensen te laten proeven van hun bieren. Elke Karmeliet/Kwak/DeuS die de consument laat staan is een kans om onze bieren in de kijker te stellen en de consument te laten proeven van ander vakmanschap.
En hoewel een gemiddelde mens nog steeds zijn Karmeliet zal bestellen, kunnen wij proberen met de nodige sociale media en HoReCa acties het marktaandeel in het segment “Speciale Bieren” bij de kleine brouwers te houden en uit de handen van de bierfabrieken.

 

* Veel wikken en wegen is voorafgegaan aan deze blogpost. Hoewel het een kans is voor ons als kleine brouwers/bierfirma’s om hier voordeel uit te halen, stemt het mij ook droef dat de familie Bosteels ervoor gekozen heeft om deze geweldige erfenis te verkopen. Jammer, heb ze lang graag gedronken… *

Leave a Reply